Ervaringstochten Nederland
Rondje Waddenzee - De Tocht

Ervaringstocht de Waddenzee (zevendaagse, individueel)Aantal beoordelingen: 12 8,6

7 dagen lang avontuur op het Wad

Rondje Waddenzee is echt een avontuur: 7 intensieve dagen Nederlands eiland-hoppen met enthousiaste zeilers! Deze ervaringstocht is een ideale tocht als voorbereiding op zelfstandig zeezeilen of op een CWO 3 cursus. Natuurlijk hoeft dat niet je doel te zijn; je bent ook welkom wanneer je veel en actief wilt zeilen. Kortom: een boeiende zeilvakantie voor gevorderde zeilers.

We varen overdag, maar eenmaal op het wad zal het getij onze planning bepalen. Het kan dus ook gebeuren dat je al zeilend naar de maan zit te kijken en je bedje op zoekt als de zon bijna op komt! Met elkaar bepalen we aan de hand van het weer en de getijdentabellen hoe de tocht eruit gaat zien: welke route, welke koersen, of we kiezen voor korte of lange etappe's, of we buitengaats de Noordzee op zeilen en welke ondieptes we op het wad durven te nemen.

We overnachten aan boord. Dat kan in een haven zijn of achter ons anker. En op een lange tocht met een wachtsysteem, slaap je tijdens het zeilen. We eten ook grotendeels aan boord tijdens of na het varen.

Voor gevorderde zeilers

De getijden op de waddenzee vereisen enige ervaring: het is ondiep en er kan sterke stroming staan. Ook de sluizen in de afsluitdijk en de beroepsvaart op de drukkere stukken naar Texel en Terschelling stellen je vaardigheden en inzicht op de proef. Dat maakt deze tocht zo ideaal om (verdere) ervaring op te doen na het behalen van bijvoorbeeld CWO 2. En omdat het flinke afstanden zijn, werk je ook aan je mijlen-totaal.

Voor de schippers

Wanneer je al ervaring hebt als schipper zul je deze tocht gebruiken om te oefenen in communicatie, leidinggeven aan boord, tochtplanning en routering. Hoe lastiger de situatie hoe belangrijker jouw bijdrage aan de samenwerking wordt. En zeker bij meer wind ga je al je zeilkwaliteiten aanspreken om ook na een paar dagen nog steeds veilig te zeilen op stromend water.

De route

Begin en einde van deze tocht is Marina Muiderzand. De eerste dag gebruiken we om in te slingeren en het IJsselmeer over te steken. Daarna worden de omstandigheden zouter en lastiger. Een route kan kriskras door de Waddenzee gaan, afhankelijk van weer en bemanning. Denk aan Den Oever, Oudeschild, Den Helder, West-Terschelling, Vlieland, Harlingen en Makkum.

Eerstvolgende data

Andere data mogelijk in overleg

28 mei€ 895Boekbaar 
 
24 september€ 895Boekbaar 
 
15 oktober€ 895Boekbaar 

Offerte op maat - Groep of Gezin

Wil je zelf een ervaringstocht naar de Waddenzee samenstellen? Ben je met een groep vrienden of familie dan kun je deze tocht als groepsreis boeken. Jullie bepalen zelf wanneer, met wie en hoe de dagen eruit zien. Wij maken graag een offerte op maat op basis van accommodatie aan boord met een ervaren instructeur.

Wil je advies of heb je nog vragen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op! E-mail ons of bel ons op telefoonnummer: 036-521 82 10.


Een paar ervaringen van anderen

Honderden deelnemers leren ieder jaar zeilen op onze jachten op het IJsselmeer. Hieronder een kleine willekeurige selectie van hoe deze cursus of tocht wordt ervaren.

Theo Land, Leersum

'Voor een mooie zeilweek hoef je niet ver weg. Nederland, de wadden en de kustwateren zijn een prachtig zeilgebied. Doordat er op korte afstand veel afwisseling is in leersituaties is er in een week veel te oefenen en te leren. Alle facetten die er voorbij komen maken het heel afwisselend. Ruud, de instructeur paste erg goed bij onze ambitie. Hij voelde dat heel goed aan.'

"Heerlijke reis gehad. Aanrader!"Richard Numan, Alkmaar

'We zijn gestart in Medemblik op de Sail-e-motion. De eerste dag naar Oudeschild-Texel hadden we al een mooie windkracht 4/5 op zee en konden de boot al goed uit proberen.

In de avond hebben we de tocht voor de volgende dag besproken, de ondieptes en tij opgezocht en uitgerekend, wanneer we op het ondiepste punt van de vaargeul naar Vlieland moeten zijn en dus hoe vroeg of hoe laat we Texel moeten uitvaren.

De volgende dag hadden we stralend weer met windkracht 4/5 uit N/NO. Ideaal om onze route te volgen. In de middag kregen we nog wat meer wind en hebben voor het gemak de tweede rif maar even gezet, zodat de boot niet uit het roer loopt. En dan als een speer naar vlieland. Hopen dat het haventje daar niet vol is, anders moeten we omkeren en naar Terschelling over Harlingen (of ankeren). Gelukkig zijn we de laatsten en kunnen nog net ergens liggen.

Dag 3 zijn we van Vlieland naar Makkum gevaren via Harlingen. Ook hier weer een wantij waar we rekening houden met ondiepte in de vaargeul. Verder een smalle vaargeul langs een dam naar Harlingen. Nadat we de Kornwerdersluis door de afsluitdijk gepakt hebben koersen we direct naar Makkum.

Op dag 4 hebben we ''vrij''. De windkracht is 3-4 N/NO krimpend naar NW. Ideaal om te spinakeren naar Medemblik. Onderweg moeten we nog steeds opletten voor ondieptes. Zeker vlak voor Medemblik, want daar ligt ineens een soort zandbankje als het van te voren niet weet....
Heerlijke reis gehad. Aanrader!'

"Fantastisch!"M. Joop Mul, Kloetinge

'Als je in vier dagen weer alle technieken en theorie kan ophalen tijdens een tocht op IJsselmeer, Waddenzee en op de Noordzee en je heb ook nog het weer mee, dan kan je niets beter voorstellen. Fantastisch.'

"meer dan de moeite waard"Antoinette , Driebruggen

'Om er achter te komen wat stroom doet met de boot en hoe je je tocht kunt uitzetten waarbij je rekening moet houden met de HW/LW- standen, is het zeer leerzaam om aan de Waddentocht deel te nemen. Naast de waardevolle leermomenten en de handige tips is het ook heel gezellig om dit met andere zeilliefhebbers te delen.
Voor iedereen die eens verder wil kijken dan het varen op het IJsselmeer, is deze Waddentraining meer dan de moeite waard. '

" Het Wad is een veel uitdagender vaargebied. Het is er trouwens ook erg mooi!"Paul Melessen, Amsterdam

'Ik had voornamelijk ervaring op het IJsselmeer en de Middellandse Zee. Het Wad is een veel uitdagender vaargebied. Het is er trouwens ook erg mooi!

Ik heb veel beter leren navigeren, omdat je te maken hebt met getijdenwerking (per uur veranderende stroming en diepte). Ook de tuigage van de boot heb ik beter leren kennen, bijvoorbeeld omdat het zeil regelmatig gereefd moest worden. En op het Wad waait het meestal aardig, zodat ook mijn stuurmanskunst is verbeterd.

We deden Oudeschild en Vlieland aan, waar het leuk toeven is. De medecursisten zaten op CWO2 niveau, waardoor we ook veel van elkaar konden leren. De instructeur was prima en hield de sfeer er goed in - voor zover dat nog nodig was.'

Prijs vanaf:
€ 895 p.p.