NL niet in gebruik
Tocht naar Helgoland - De Tocht

Ervaringstocht Helgoland (10-daagse)Aantal beoordelingen: 4 8,5

Helgoland, eiland op volle zee, 10 dagen

De noordkust van Duitsland kent veel eilanden, maar er is er maar één op volle zee. Een piepklein rotseiland op zeventig kilometer van het vasteland.
Vroeger hoorde ‘t bij Denemarken en later bij Groot-Brittannië. Maar Duitsland en Engeland deden een ruil: in de plaats voor Zanzibar kreeg Duitsland Helgoland!

Strategisch Eiland
Tijdens de tweede wereldoorlog was het kleine eiland voor Hitler erg belangrijk. Het was namelijk de enige haven die, zelfs tijdens de strengste winter, ijsvrij zou blijven.

Het eiland veranderde eigenlijk in één grote gigantische Duitse bunker voor duikboten. Totdat het in 1945 werd geëvacueerd en 7 jaar lang onbewoond bleef.

Wat niet mocht bestaan
In die tijd probeerden de Engelsen het hele eiland letterlijk op te blazen... Een bizar plan, met één van de grootste niet-nucleaire ontploffingen ooit tot gevolg (het mislukte ;-)).

Waarom zou je naar Helgoland gaan?

Omdat het een prachtige tocht, naar een prachtig eiland is! Helgoland is zeer de moeite waard als je van geschiedenis, natuur en van dieren houdt.

Vogeleiland
Het is een rotseiland met steile, rode rotswanden. En duizenden trekvogels, incl. de 'Jan van Gent', die zich daarin nestelen. Vooral in de maanden april/mei en september/oktober pakken de vogels hun rust op het eiland.

Helgoland-Düne
Naast Helgoland ligt Helgoland-Düne. Een zandeiland dat vooral uit kalksteen, duinen en strand bestaat. Het eilandje heeft veel grijze zeehonden ook wel kegelrobben genoemd. Tip! Als je ze van dichtbij wilt fotograferen. Doe dan grijze of blauwe kleren aan! ;)

Belastingvrij
Iets anders: Duitsland hoort bij de EU. Helgoland hoort bij Duitsland. Maar de belastingregels van de EU horen niet bij Helgoland. Waarom niet? Alles is hier net even anders. Zodoende is de winkelstraat dé trekpleister van het eiland voor dagjesmensen op zoek naar tabak, alcohol en chocola!

Fotogeniek
Naast ’t belastingvrij shoppen, vogelspotten en het wandelen door de mooie natuur, kan je ook 'Lange Anna' bezoeken. Dit is een hoge rotspartij. Van 47 meter hoog. Je kan de rots niet beklimmen, mooi is ie wel. Goed voor op de foto dus.

Wat doen wij? 24 uur non-stop zeilen naar Helgoland!

Voor deze tocht maken we gebruik van het voor ons bijna legendarisch zeiljacht uit Muiderzand: de 'Farra'. Deze Beneteau First 45 was jarenlang één van de moederschepen in Athene.

Nu maken we er bijzondere tochten mee vanuit Almere. Bijvoorbeeld deze tocht naar Helgoland. We starten in Muiderzand en zeilen vanaf Vlieland een non-stop 24-uurs van ca. 140 mijl tot Helgoland.

Wil je mee? Dit is het plan:

  • Dag 1: voorbereiden en inschepen in Muiderzand. Vertrek richting Stavoren of Makkum.
  • Dag 2 en 3: de Waddenzee over naar Vlieland.
  • Dag 4: als het tij gunstig is start onze 24-uurs met als doel: Helgoland.
  • Dag 5 t/m 7: bijkomen en 2 of 3 dagen genieten van dit prachtige eiland en haar omgeving.
  • Dag 8 en 9: vanaf donderdag plannen we onze trip terug richting het Markermeer. De wind, het tij en onze snelheid bepaalt via welke Waddeneilanden we zeilen.
  • Dag 10: aankomst in Muiderzand.

Praktische informatie

  • Kosten: € 1095,00 (excl. havengelden, eten en drinken, incl. accommodatie aan boord, schipper(s)).
  • Voor wie: beginnende en gevorderde zeilers.
  • Met wie: 5 deelnemers en 2 instructeurs.
  • Meer info: bel 036 - 521 82 10 of mail.

Meer weten over Helgoland?

Op youtube zie je hoe de Engelsen Helgoland opbliezen.
Zeilen schreef een artikel over het zeilgebied de Duitse Bocht.
En BNN ging op reis naar Helgoland.

Een paar ervaringen van anderen

Honderden deelnemers leren ieder jaar zeilen op onze jachten. Hieronder een kleine willekeurige selectie van hoe deze ervaringstocht of cursus wordt ervaren.

Maarten, Veenendaal

'Een pittige binnenkomer voor m''n eerste Noordzee zeilervaring. Met windkracht 6-7 bf de Stortemelk door en iedereen zat er gelijk lekker in. Daarna in een wilde nachtelijke rit langs de top van de Nederlandse kust geblazen. Alleen maar om de echte storm voor te zijn. Eenmaal in de veilig haven lagen we nog niet stil, maar kon men wel wat bijkomen en zich (mentaal) op de terugtocht voorbereiden. De rust op zee was nog niet volledig teruggekeerd en de wind kwam uit de verkeerde hoek. Niets kon ons echter nog weerhouden Muiderzand op Zondag weer aan te lopen, een bijzondere zwaar weer ervaring en wat blauwe plekken rijker. Deze tocht had wat ik zocht en meer: nachtelijke TSS oversteken, mooie sterrenhemels, rotsige kusten, ondiepe gronden en verre horizons. Het zoute water smaakt naar meer...'

Johan Hengst, Schildwolde

'Met Farra (een Beneteau first 45) van Amorgos meezeil trip gemaakt met als bestemming Helgoland. Prachtige reis via IJsselmeer en Waddenzee naar Vlieland. Vandaar zou de reis naar Helgoland. Door de weersomstandigheden in een prettig onderling overleg besloten ons doel te verleggen. Heerlijk op Noordzee gezeild. Overnacht op Vlieland Borkum en Texel. De Farra ontpopte zich als een geweldig zeilend schip. Schipper Peter van Asselt als een zeer ervaren zeezeiler, die ons rustig door hoge zeeën en tussen zandbanken doorleide. Ontussen ons inwijde in de kunst van kustnavigatie en haring eten. Al met al een onvergetelijke week op Noordzee. Een echte aanrader '

Prijs vanaf:
€ 1095 p.p