Ervaringstochten Nederland
Ervaringstocht Kanaaleilanden - De Tocht

Ervaringstocht KanaaleilandenAantal beoordelingen: 9 8,7

Normandië en het Kanaal, 11 dagen

Op 10 juli vertrekken we met de 'Farra' - ons grootste zeiljacht in Muiderzand - naar het eiland Jersey voor de kust van Normandië... We zeilen dan vier keer een tocht. Twee one-ways van 11 dagen en twee zwerftochten rond de Kanaaleilanden van 9 dagen. Ga je mee?

 • Muiderzand - Kanaaleilanden (vertrek 10 juli - 11 dagen)
 • Zwerftocht Bretonse Kust & Kanaaleilanden (vertrek 19 of 26 juli - 9 dagen)
 • Kanaaleilanden - Muiderzand (vertrek 2 augustus - 11 dagen)
Het vervoer van en naar Muiderzand regelen we met een busje.

Een geweldige tocht, waarin de bestemming nooit 100% vast ligt. Voor wie van intensief zeilen houdt, op volle zee, door wind en weer. Inclusief hoge school navigeren met veel eb- en vloedstroom.

Kanaaleilanden: dichter bij Frankrijk komt Engeland niet

De Kanaaleilanden liggen dichter bij Frankrijk dan bij Engeland. Toch spreken ze er Engels. Ze rijden er links en je betaalt er met het Britse pond. De Kanaaleilanden behoren niet tot het Verenigd Koninkrijk, maar zijn semi-onafhankelijke staten van het Brits Kroongebied.

De eilanden horen dus ook niet bij de EU. Een belastingparadijs, in de warme golfstroom met een bijzondere natuur en een rijke historie. Dat is voor ons een prachtige bestemming vanuit Almere!

Is het ver zeilen?

Vanaf IJmuiden is het ongeveer 60 uur zeilen naar Jersey. Drie dagen en twee nachten. Dat valt mee, toch? Wij willen er wat langer over doen; er is onderweg veel te zien en te beleven.

De tocht kent mooie uitdagingen: het Noordzeekanaal naar IJmuiden met haar sluizen. De oversteek van de Maasmond bij Rotterdam. De drukte in de aanloop van de Schelde en bij Zeebrugge. De scheepvaartroutes op de Noordzee. Ondieptes bij de Zeeuwse en Belgische kust. De lagerwal die kan ontstaan. Het Nauw van Calais en Het Kanaal zelf.

Hoe is dat, zeilen op Het Kanaal?

Op de eerste plaats: flinke stroom mee en flinke stroom tegen! De stroom mee (of tegen) kan oplopen tot 8 knopen... Als de berekeningen kloppen, maken we gebruik van het eerste en rusten uit bij de tegenstroom. De tussenstops langs de route spreken tot de verbeelding. Ik noem er een paar:

 • De imposante kliffenkust van Normandië met romantische vissershavens als Boulogne-sur-Mer en Dieppe.

 • Honfleur bij Le Havre. Mooie oude gebouwen aan de monding van de Seine. Dit is de geboorteplaats van het impressionisme en hier woonden beroemde kunstenaars, als Monet en Boudin.

 • De moderne stad Porthsmouth aan de Engelse zuidkust, waar veel gezeild wordt op de Solent. Je herkent de stad van ver door de hovercrafts en veerboten. Of door de 'Spinaker Tower' (tip: beklim hem voor leuke foto's en een geweldig uitzicht over de Solent, Isle of Wight en Porthsmouth).

 • Het eiland Wight. Bij zeilers bekend om twee redenen: drie fotogenieke krijtrotsen van 30 meter hoog ('The Needles') en de beroemde zeilwedstrijd de 'Cowes Week'.

 • Het eiland Guernsey met haar bekende 'green lanes' (fietspaden) en het 'cliff path'. Een pad dat je over de ruige kliffen leidt langs Engelse cottages, omhoog spattende zee, zeilboten die voorbij varen met op de achtergrond een witte vuurturen en de eilandjes Herm en Sark.

 • Sark: een rustiek ini-mini eiland waar de toeristen per fiets of paard-met-wagen op zoek gaan naar Engelse netheid. Iedere local rijdt er op een tractor.

Praktische informatie

 • 11-daagse of 9-daagse tocht langs de mooiste kusten van noordwest Europa voor resp. 1295 euro of 995 euro (excl. havengelden, eten en drinken, incl. accommodatie aan boord, schipper(s)).
 • Ongeveer 300 mijl (11-daagse) of 150 mijl (9-daagse). De gevaren mijlen kunnen we bijschrijven op een mijlenregistratie.
 • Voor wie: beginnende en gevorderde zeilers.
 • Met wie: 5 deelnemers en 2 instructeurs.
 • Meer info: bel 036 - 521 82 10 of mail.

Ons einddoel: Jersey

Woeste kliffen, prachtige baaien en groene heuvels... Jersey ligt vlak voor de kust van Normandië. Het staat vol met Engelse torens en kastelen. Er leven dolfijnen en je kunt er papegaaiduikers en stormvogels spotten.

Heen zeilen, terug met een busje (of omgekeerd)

We zeilen met het voor ons legendarisch zeiljacht de 'Farra'. Deze Beneteau First 45f5 was jarenlang één van onze moederschepen in Athene. De snelheid en de grootte van dit jacht maken lange tochten op zee zoals deze, comfortabel.

We starten op 10 juli in Muiderzand met een 11-daagse oneway tocht. Wanneer je meezeilt, stap je af in Granville. Met een busje brengen we je terug naar Muiderzand. Vervolgens starten er twee 9-daagse tochten incl. busvervoer vanuit Muiderzand op vrijdag 19 en 26 juli. En omgekeerd rijden we op vrijdag 2 augustus naar Granville en zeilen via de Kanaaleilanden naar Muiderzand. Sommige delen zullen we 's nachts varen afhankelijk van het tij en de wind.

Wil je mee? Hier de opties nog een keer op een rij:

Optie 1 - 11-daagse heentocht:vol geboekt

 • Woensdag 10 juli: voorbereiden en inschepen in Muiderzand. Vertrek richting IJmuiden. Tien dagen zeilen via de Noordzeekust, België, de Zuid-Engelse en Franse kust naar de Kanaaleilanden.
 • Zaterdag 20 juli: afstappen in Granville (Normandië) en met een Amorgos bus terug naar Muiderzand.
 • Prijs € 1295
 • Meer informatie of boeken: stuur een mail of boek hier.

Optie 2 - 9-daagse reis Granville:
 • Vrijdag 19 juli: vanuit Muiderzand rijden we met een Amorgos bus naar Granville. Onderweg overnachten we in Caen.
 • Zaterdag 20 juli: in Granville stap je aan boord voor een zwerftocht langs de Franse kust en de Engelse Kanaaleilanden.
 • Vrijdag 26 juli leggen we 's avonds weer aan in Granville
 • Zaterdag 27 juli brengen we je weer terug naar Muiderzand.
 • Prijs € 995
 • Meer informatie of boeken: stuur een mail of boek hier.

Optie 3 - 9-daagse reis Granville:
 • Vrijdag 26 juli: vanuit Muiderzand rijden we met een Amorgos bus naar Granville. Onderweg overnachten we in Caen.
 • Zaterdag 27 juli: in Granville stap je aan boord voor een zwerftocht langs de Franse kust en de Engelse Kanaaleilanden.
 • Vrijdag 2 augustus leggen we 's avonds weer aan in Granville
 • Zaterdag 3 augustus brengen we je weer terug naar Muiderzand.
 • Prijs € 995
 • Meer informatie of boeken: stuur een mail of boek hier.

Optie 4 - 11-daagse heentocht:vol geboekt
 • Vrijdag 2 augustus: vanuit Muiderzand rijden we met een Amorgos bus naar Granville. Onderweg overnachten we in Caen.
 • Zaterdag 3 augustus: in Granville stap je aan boord en vertrekt naar de Kanaaleilanden. In tien dagen zeilen we via de Kanaaleilanden en het Kanaal terug naar Muiderzand.
 • Maandag 12 augustus: verwachte aankomst in Muiderzand.
 • Prijs € 1295
 • Meer informatie of boeken: stuur een mail of boek hier.

Een paar ervaringen van anderen

Honderden deelnemers leren ieder jaar zeilen op onze jachten. Hieronder een kleine willekeurige selectie van hoe deze ervaringstocht of cursus wordt ervaren.

Wanda, Rotterdam

'Geweldige sportieve tocht, meerdere malen ''s nachts gevaren, veel mijlen gemaakt. Specifiek was Little Sark prachtig, waar we een stuk gelopen hebben en heerlijk geluncht.
Aan boord was het gezellig en er werd goed voor elkaar gezorgd.
Overal blauwe plekken, maar het was het meer dan waard!'

Jan-Peter Laribij, Soest

'Fantastische reis en veel geleerd over getijden en stroming. De eilanden zelf zijn heel mooi en met het weer dat wij hadden (11 dagen zon) doet het gebied nauwelijks onder voor de Middellandse zee.'

Roy Nas, Woerden

'Echt een ervaring...Wij hebben van alles meegemaakt. Van stormachtige wind bij mist in de nacht tot aan in je zwembroek op de boeg met dolfijnen zwemmend onder je voeten...onvergetelijk..'

Mieke , Geulle

'Bijzondere tocht naar de Kanaaleilanden.ik had nog wel wat langer op de eilanden willen rondkijken. De twee schippers wisten een mooie balans te bereiken tussen leren zeilen en genieten. Er was een fijne sfeer aan boord met genoeg aandacht voor eten (haha) en humor. Dank jullie wel.'

Rian Beving, Deventer

'Het is voor mij met recht een ervaringstocht geworden. Het varen met een voor mij onbekende bemanning, het aanschouwen van (wat ik noem) de kermis van stromen die bij elkaar komen (mn tussen Sark en Guernsey) en hoe dat er uit ziet. Daarvoor ben ik meegegaan. Prachtig om te ervaren. Het aandoen van de eilanden Jersey, Sark en Guernsey. M.n. Sark was heel leuk om te ontdekken: aan een mooringlijn afmeren, met de dingy naar de wal, ijzeren trap steil omhoog om dan een authentiek eiland te verkennen. Alleszins de moeite waard!'

Kyra, Den Haag

'Wil je intensief zeilen, op volle zee, door wind en weer, leren navigeren, dolfijnen die met je mee de haven uit zwemmen, genieten van de prachtige omgevingen en van het avontuur (bestemmingen onbekend)? Dan vind jij dit echt een fantastische reis. Ik heb er van genoten! '

Prijs vanaf:
€ 945 p.p.