Zeilcursus Zeezeilen CWO II tidal
Individueel: 7 dagen (CWO II tidal) - Route

Voorbeeldroute

Voorbeeldroute CWO II Tidal
Dag 1 Almere-Makkum (51 mijl)
Dag 2 Makkum-Terschelling (50 mijl)
Dag 3 Terschelling- Vlieland (15 mijl)
Dag 4 Vlieland – Texel (40 mijl)
Dag 5 Den Helder-IJmuiden (40 mijl)
Dag 6 IJmuiden-Almere 25

De werkelijke route wordt bepaald door de omstandigheden.

Dag 1: Muiderzand - Makkum

’s morgens om 09:00 uur verzamelen we en gaan we inschepen. Boodschappen zijn al gedaan zodat we bijtijds kunnen vertrekken. De eerste dag is het einddoel Makkum. Een afstand van ruim 50 mijl. Onderweg naar Makkum leren we alles over zeiltrim en navigatie op het Markermeer en IJsselmeer. We passeren de eerste sluis bij Enkhuizen. Tegen de avond arriveren we bij Makkum of Kornwerd. Afhankelijk van de tijd besluiten we om te blijven liggen of door te varen naar Harlingen.

Dag 2: Makkum - Terschelling

Vanuit Makkum vertrekken we op tijd want we hebben weer een lang rak voor de boeg. De eerste kennismaking met getijde water: de Boontjes. Kunnen we hier wel overheen? Even uitrekenen. Bij Harlingen gaan we linksaf. Linksaf? Nee natuurlijk niet, we zijn immers op het water. Bij Harlingen gaan we bakboord uit. De Waddenzee ligt voor ons. Nu leren we alles over navigatie, stroming, diepte, vaargeulen en betonning. Ruim voor Terschelling gooien we het anker uit en gaan we uitgebreid koken. Na het diner vertrekken we weer richting Terschelling, het zal dan al wel donker zijn. Echt een ware belevenis om in het donker Terschelling aan te lopen. Vandaag afgelegd ongeveer 50 mijl.

Dag 3: Terschelling - Vlieland

Na 2 dagen van 50 mijl vandaag wat minder om weer even op adem te komen. We gaan naar Vlieland (ongeveer 15 mijl) De hele dag besteden we aan het leren omgaan met stroom: wat doet de stroom met je boot, hoe kun je gebruik maken van de stroom, wat doet de stroom met een MOB situatie? En vooral hoe ga je een haven in (Vlieland) met een sterke dwarsstroom?

Dag 4: Vlieland - Texel

Op dag 4 staat Texel op het programma. Dat wordt flink rekenen want we hebben niet overal genoeg water. Tegen de middag gooien we weer het anker uit en gaan uitgebreid lunchen. De afstand vandaag is ongeveer 40 mijl dus zullen we tegen de avond Texel binnenlopen.

Dag 5: Texel - IJmuiden

Een slow start want we hebben weer een flink rak voor de boeg: IJmuiden, ongeveer 50 mijl vanuit Texel. Maar het einddoel is dan wel ook de moeite waard. IJmuiden binnenlopen bij donker. Onderweg leren we varen op gegist bestek en op dieptelijnen. Het zal je maar gebeuren dat je apparatuur uitvalt, dan wil je toch weten waar je bent. Tegen het donker kunnen we IJmuiden al zien liggen, nou ja we zien een kerstboom vol met lampjes en lichtjes waarvan er ook nog een aantal bewegen. Dat wordt zoeken! Moe maar voldaan zullen we in het donker afmeren in IJmuiden.

Dag 6: IJmuiden - Muiderzand

Het zit erop. We hebben een rustige tocht over het Noordzeekanaal. Nou ja, rustig? We worden regelmatig ingehaald door grote vrachtschepen of misschien wel een cruiseboot en onderweg schieten er links en rechts binnenvaartschepen uit de zijkanalen. Het IJ is helemaal bijzonder, het is net een mierennest van door elkaar varende ponten, vrachtboten. De laatste hindernis is de Oranjesluis. Na al onze ervaring natuurlijk een “makkie”. Rond 15:00 uur zijn we weer terug ij IJmuiden.

Prijs vanaf:
€ 795 p.p.